Tweedemonitor / Kamervraag / De dreigende verdwijning van de klinische verloskunde uit het Bethesda Ziekenhuis HoogeveenDe dreigende verdwijning van de klinische verloskunde uit het Bethesda Ziekenhuis Hoogeveen

Keywords:
Zaaknummer: 2018Z08836

2018Z08836 Vragen van het lid Van Gerven (SP) aan de Minister voor Medische Zorg over de dreigende verdwijning van de klinische verloskunde uit het Bethesda Ziekenhuis Hoogeveen (ingezonden 16 mei 2018).

Vraag 1
Is het waar dat de Raad van Bestuur van Treant voornemens is de klinische verloskundige afdeling van het Bethesda Ziekenhuis in Hoogeveen te sluiten vanwege een tijdelijk tekort aan kinderartsen?1

Vraag 2
Onderschrijft u de zorgen die de eerstelijns verloskundigen uitspreken over het behoud van de veiligheid, kwaliteit, bereikbaarheid en betaalbaarheid van de verloskundige zorg in de regio Hoogeveen (Zuidoost Drenthe) door de dreigende verdwijning van de klinische verloskunde in de regio Hoogeveen? Zo nee, waarom niet?

Vraag 3
Wat is uw oordeel over de dreigende sluiting van de klinische verloskunde in Hoogeveen in de wetenschap dat 67% van de zwangeren een laag sociaaleconomische status (SES) hebben met extra risico’s en een asielzoekerscentrum dichtbij het ziekenhuis is gelegen?

Vraag 4
Deelt u de zorgen van de eerstelijns verloskundigen dat het sluiten van de klinische verloskunde tot een hogere perinatale sterfte zou kunnen leiden in een regio waarbij de sociale status qua risico’s vergelijkbaar is met Rotterdam?

Vraag 5
Bent u bereid uw – tot nu toe- afstandelijke houding te laten varen en uw invloed aan te wenden om ervoor te zorgen dat de klinische verloskunde in Hoogeveen blijft en zowel Treant als de zorgverzekeraars Achmea en Menzis aan te spreken op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid? Zo nee, waarom niet?

Vraag 6
Bent u bereid uw invloed aan te wenden om het tekort aan kinderartsen voor Treant op te lossen? Zo nee, waarom niet?

Vraag 7
Wilt u deze vragen gezien de actualiteit zo snel mogelijk beantwoorden?

1 Brandbrief eerstelijns verloskundigen uit adherentiegebied van het Bethesda Ziekenhuis Hoogeveen, 9 mei 2018.


Gerelateerd

De dreigende verdwijning van de klinische verloskunde uit het Bethesda Ziekenhuis Hoogeveen

Het bericht ‘Sluiting kinder- en kraamafdeling Hoogeveen en Stadskanaal is definitief'

Het voorgenomen besluit van Zorggroep Treant over de toekomst van de klinische verloskunde en klinische kindergeneeskunde

De open brief aan de Raad van Bestuur van Treant voor het behoud van acute zorg in het Bethesda Ziekenhuis in Hoogeveen

Het bericht dat de kindergeneeskunde afdeling en verloskunde afdeling van het Scheper ziekhuis tijdelijk sluiten

Het sluiten van kinderafdelingen in de ziekenhuizen in Hoogeveen en Stadskanaal

Treant en de toekomst van de ziekenhuiszorg in Drenthe en Zuidoost Groningen

Het bericht ‘Ommelander Ziekenhuis zet ‘laatste stappen’ in financiële herziening’

© 2017-2021 Tweedemonitor

Contact: Info [at] tweedemonitor.nl