De berichten ‘Universiteit Leiden wil geen concurrerende milieusite’ en ‘Dit gaan ze niet leuk vinden, Rik’

2018Z02846
Vragen van het lid Sienot (D66) aan de Minister van Infrastructuur en Waterstaat over de berichten «Universiteit Leiden wil geen concurrerende milieusite» en «Dit gaan ze niet leuk vinden, Rik» (ingezonden 19 februari 2018).

Vraag 1
Heeft u kennisgenomen van de artikelen «Universiteit Leiden wil geen concurrerende milieusite»1 en «Dit gaan ze niet leuk vinden, Rik»?2

Vraag 2
Klopt het dat er in Nederland en in de Europese Unie (EU) verschillende rekenmethodes worden toegepast om de kwaliteit van het oppervlaktewater te bepalen en dat dit leidt tot een verschillend beeld van de kwaliteit van ons oppervlaktewater? Zo ja, kunt u toelichten waarom Nederland andere methodes dan de EU hanteert?

Vraag 3
Deelt u de mening dat er geen misverstand mag bestaan over de werkelijke kwaliteit van ons oppervlaktewater en dat dit nu wel het geval is? Kunt u dit nader toelichten?

Vraag 4
Klopt het ook dat het ministerie geen aanleiding ziet om de toetsing voor het meten van de kwaliteit van het oppervlaktewater aan te passen op basis van deze verschillen? Zo ja, kunt u dit toelichten?

Vraag 5
Deelt u de mening dat open data altijd vrij gebruikt zouden moeten kunnen worden door individuen, instituten, bedrijven en andere organisaties? Zo nee, waarom niet?

Vraag 6
Wat vindt u ervan dat Universiteit Leiden open data lijkt in te zetten om een monopoliepositie te verkrijgen? In hoeverre bent u ervan op de hoogte of soortelijke situaties zich vaker voordoen?

Vraag 7
Bent u bereid in gesprek te gaan met Universiteit Leiden en eventueel milieudeskundige Rik, zodat zijn website in de lucht gehouden kan worden?


1 Website Nieuwsuur 5 februari 2018 (https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2215532-universiteit-leidenwil-geen-concurrerende-milieusite.html)
2 Website NRC, 2 februari 2018 (https://www.nrc.nl/nieuws/2018/02/02/dit-gaan-ze-niet-leukvinden-rik-a1590852)

Indiener(s)