De consequenties van de hogere belastingheffing voor gepensioneerden in België

2018Z02190 Vragen van het lid Lodders (VVD) aan de Staatssecretaris van Financiën over de consequenties van de hogere belastingheffing voor gepensioneerden in België (ingezonden 8 februari 2018).

Vraag 1
Kloppen de signalen dat Nederlandse gepensioneerden in België meer belasting zullen gaan betalen en dat deze personen hier een brief over ontvangen hebben?

Vraag 2
Om hoeveel personen gaat dit in totaal? Om hoeveel euro gaat dit per persoon en in totaal?

Vraag 3
Kunt u de garantie geven dat mensen hier niet dubbel belast worden? Waarom wel of waarom niet?

Vraag 4
Wat zijn de bepalingen uit het belastingverdrag tussen Nederland en België ten aanzien van Nederlandse gepensioneerden die in België wonen? Wie komt het heffingsrecht toe voor deze gepensioneerden?

Vraag 5
Hoe zijn de getroffenen geïnformeerd? Is de brief die naar de getroffenen is verstuurd helder en duidelijk voor de getroffenen? Waarom worden de betrokkenen ongerust gemaakt voordat er een oplossing gevonden is? Wat zijn de precieze consequenties voor de getroffenen nu?

Vraag 6
Hoe wordt gezocht naar een oplossing voor deze mensen? Hoe wordt voorkomen dat zo’n zaak in de toekomst zich niet meer voordoet?

Vraag 7
Vindt u het rechtvaardig dat deze gepensioneerden mogelijk getroffen worden door een feitelijk conflict tussen de belastingdiensten van twee landen? Wat zijn de geleerde lessen uit deze casus?

Vraag 8
Wanneer wordt het conflict naar verwachting opgelost? Wat is de oplossing waar de regering op inzet?

Vraag 9
Kunt u onderzoeken of voor deze getroffenen een overgangsregeling mogelijk gemaakt kan worden, nu zij op korte termijn mogelijk met een grote heffing geconfronteerd worden?

Het bericht 'OM neemt minder in beslag van crimineel'

2018Z02201 Vragen van het lid Helder (PVV) aan de Minister van Justitie en Veiligheid over het bericht «OM neemt minder in beslag van crimineel» (ingezonden 8 februari 2018).

Vraag 1
Kent u het bericht «OM neemt minder in beslag van crimineel»?1

Vraag 2
Kloppen de in het artikel genoemde bedragen? Zo ja, is sprake van een jaarlijkse daling van het van criminelen afgepakte vermogen en wat is/zijn hiervan de oorzaak/oorzaken? Zo nee, wat zijn dan de juiste bedragen?

Vraag 3
Wat gaat doen om er voor te zorgen dat het in de begroting van 2018 genoemde bedrag van 115,6 mln. euro aan via de strafrechtelijke weg afgepakte vermogen wordt gehaald?

Vraag 4
Bent u bereid de Kamer aan het begin van het derde kwartaal van 2018 te berichten als het er naar uitziet dat het bedrag van 115,6 mln. euro niet wordt gehaald, inclusief de maatregelen die dan genomen zullen worden, dan wel ten koste van welke begrotingspost in 2019 of 2020 dat zal komen?

1 AD, 7 februari 2018

Indiener(s)