De “mini-subsidies” om werkdruk tegen te gaan

2018Z00391 Vragen van het lid Westerveld (GroenLinks) aan de minister van Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media over berichten over de berichten over de “mini-subsidies” om werkdruk tegen te gaan. (ingezonden 16 januari 2018)


1
Hoe beoordeelt u de kritiek van onderwijsorganisaties 1)2)3) op uw plan om 50 van de 7000 basisscholen een subsidie te geven van maximaal 8000 euro om de werkdruk te verlichten? 4)

2
Waarop baseert u de stelling dat “sommige scholen met een klein bedrag al een flinke stap kunnen maken bij het bestrijden van werkdruk”? 5) In hoeverre is een eenmalig bedrag van 8000 euro voldoende om de werkdruk op scholen te verlagen?

3
Heeft u deze regeling voorgelegd aan vertegenwoordigers van scholen en leraren zoals de PORaad, de onderwijsbonden en PO in actie? Zo nee, waarom niet?

4
Heeft de communicatie plaatsgevonden over de betreffende regeling, gepubliceerd op 2 januari 2018 in de Staatscourant, waarin staat: ‘Voorafgaand aan de publicatie van de regeling wordt via een aantal kanalen de regeling kenbaar gemaakt’ 6) (zoals via de PO-Raad, www.passendonderwijs.nl, sociale media en de bonden)? Zo nee, waarom niet?

5
Klopt het dat het een voorwaarde voor de subsidie is dat leraren van de school betrokken zijn bij de plannen? Waarom is in de regeling niet opgenomen dat de personeelsgeleding van de medezeggenschapsraad instemming moet geven op de inhoud van de aanvraag? Welke garanties heeft u dat leraren meebeslissen over de subsidieaanvraag?

6
Deelt u de mening dat de aanvraagvoorbeelden op de subsidiewebsite 7) volstrekt niet aansluiten bij de stemming in het primair onderwijs, met vragen als ‘We merken binnen het team dat iedereen de werkdruk als hoog ervaart, maar willen graag onderzoeken waar dat nou precies door komt?’

7
Deelt u de mening dat de in de aanvraagvoorbeelden genoemde bedragen van ruim 1100 euro per dag voor externe begeleiders bijzonder hoog is, zeker in vergelijking met het bedrag van 200 euro per dag dat wordt gerekend voor het vrijroosteren van een leraar?

8
Vindt u het wenselijk dat subsidies die bedoeld zijn voor het verlagen van de werkdruk (in uw eigen voorbeelden), voor een groot deel terecht komen bij externe onderwijsadviesbureaus en consultants?

9
Bent u bereid om na alle kritiek in overleg met vertegenwoordigers van scholen en leraren deze 400.000 euro toe te voegen aan de bedragen die beschikbaar komen voor het verlagen van de werkdruk? Zo nee, bent u bereid de regeling te wijzigen zodat deze subsidie zoveel mogelijk wordt besteed op de scholen zelf? Kunt u uw antwoord toelichten?

1) https://www.aob.nl/nieuws/aob-mini-subsidies-werkdruk-slaan-de-plank-mis/
2) https://www.ad.nl/binnenland/leraren-voelen-zich-bekocht-door-steuntje-in-de-rug-tegenwerkdruk~a859f15d/
3) https://www.verus.nl/nieuws/onderwijs-moet-werkdrukgeld-weigeren
4) https://www.ad.nl/politiek/basisscholen-kunnen-subsidie-aanvragen-tegenwerkdruk~a8bb8f64/
5) https://www.rijksoverheid.nl/ministeries/ministerie-van-onderwijs-cultuur-enwetenschap/nieuws/2018/01/06/steun-in-de-rug-voor-basisscholen-met-werkdruk
6) https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stcrt-2018-77.html Subsidieregeling
Werkdrukvermindering (nr. 1276903) 7) Dienst Uitvoering Subsidies aan Instellingen, onderdeel van het ministerie VWS

Indiener(s)

Lisa  Westerveld