Tweedemonitor / Kamervraag / De illegale smokkel van Russische olie naar Noord-KoreaDe illegale smokkel van Russische olie naar Noord-Korea

Keywords:
Zaaknummer: 2018Z00023

2018Z00023 Vragen van het lid Ten Broeke (VVD) aan de minister van Buitenlandse Zaken over de illegale smokkel van Russische olie naar Noord-Korea (Ingezonden 3 januari 2018)

1
Bent u bekend met het bericht 'Russische olie via zee naar Noord-Korea gesmokkeld'? 1) Kunt u bevestigen dat deze smokkel heeft plaatsgevonden, nu de Amerikaanse regering deze leveranties heeft bevestigd?

2
Hoe beoordeelt u in algemene zin het leveren van olie in het licht van de sancties door de VNVeiligheidsraad naar aanleiding van het Noord-Koreaanse raketprogramma?

3
Deelt u de mening dat geen enkele staat, laat staan een lid van de VN-Veiligheidsraad, zich aan de sancties kan onttrekken?

4
Welke rol kan Nederland, als voorzitter van het comité dat toezicht houdt op de naleving van VN-sancties, in gevallen als deze vervullen?

5
Bent u tevens bekend met de berichten dat Noord-Korea de voor het fabriceren van raketten noodzakelijke technologie heeft verkregen dankzij Russische hulp? 2)

6
Hoe gaat u het lidmaatschap van de VN-Veiligheidsraad en het voorzitterschap van de VNsanctiecomité’s benutten om elke vorm van illegale samenwerking met het Noord-Koreaanse regime aan te pakken, teneinde de effectiviteit van de internationale sancties te maximaliseren?


1) https://www.nu.nl/buitenland/5068247/russische-olie-via-zee-noord-koreagesmokkeld.html
2) https://www.washingtonpost.com/world/national-security/documents-shed-light-on-northkoreas-startling-gains-in-sea-based-missile-technology/2017/12/27/dd82878a-e749-11e7- ab50-621fe0588340_story.html?hpid=hp_hp-more-top-stories_nkoreamissiles653pm %3Ahomepage%2Fstory&utm_term=.fbd69329e7fb


Gerelateerd

De illegale smokkel van Russische olie naar Noord-Korea

Extra maatregelen tegen Noord-Korea en de positie van Nederland als voorzitter van het VN-sanctiecomité Noord-Korea

Een nieuw rapport inzake Noord-Koreaanse dwangarbeid in de EU en de betrokkenheid van Nederlandse bedrijven

Het onderzoek van het Levada Centrum onder de Russische bevolking naar de publieke opinie over Nederland en MH17

Foltering en honger in vrouwenkampen in Noord-Korea na gedwongen terugkeer vanuit China

Het voornemen om nieuwe sancties aan Noord-Korea op te leggen

Herindelingen in het algemeen en de herindeling Groningen, Haren, Ten Boer in het bijzonder.

Shell’s kindermarketingfestival Generation Discover 2019

© 2017-2020 Tweedemonitor

Contact: Info [at] tweedemonitor.nl