Antwoord op vragen van de leden Nijkerken-de Haan en Rudmer Heerema over het bericht ‘Kindcentra krijgt 'extra punten' in Den Bosch’

2018Z04724

Vragen van de leden Nijkerken-de Haan en Rudmer Heerema (beiden VVD) aan de minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media en de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over het bericht ‘Kindcentra krijgt 'extra punten' in Den Bosch’(ingezonden 15 maart 2018)

1

Heeft u kennisgenomen van het bericht “Kindcentra krijgt 'extra punten' in Den Bosch”? 1)

Ja.

2

Wat is uw reactie op het nieuwe aanmeldingsbeleid van SSPOH 2) in Den Bosch? Hoe beoordeelt u het voorgestelde? Deelt u de mening dat ouders vrij moeten zijn in de keuze van dagopvang voor hun kinderen? Zo ja, hoe beoordeelt u het voorgestelde nieuwe aanmeldingsbeleid van de SSPOH dat ouders kan beïnvloeden in hun keuze voor opvang?

Ondertussen heb ik begrepen dat het voorgestelde aanmeldbeleid in Den Bosch is aangepast als reactie op het lokale debat. Daarmee hebben de schoolbesturen gehoor gegeven aan de door verschillende partijen geuite zorgen.[1]

Vrije schoolkeuze is een groot goed. Zoals in de beantwoording van de vragen van het lid Straus (VVD) van 10 oktober 2016 [2] en de vragen van het lid Van Meenen (D66) van 29 november 2016 [3] is aangegeven, kunnen schoolbesturen, binnen de grenzen van wet- en regelgeving [4], onder meer in overeenstemming met hun richting en inrichting, voorrangscriteria hanteren, als zij deze consistent toepassen en er transparant over communiceren. Het kan voorkomen dat ouders of andere direct belanghebbenden zich niet in het aanmeldbeleid voor een school kunnen vinden. Dan kunnen zij, zoals in Den Bosch is gebeurd, in gesprek met het schoolbestuur of kunnen ze een klacht indienen. Mocht dit niet tot een oplossing leiden dan kunnen zij de gehanteerde criteria ter beoordeling voorleggen aan de onafhankelijke rechter.

3

Deelt u de mening dat het niet aan de basisschool is om op een dergelijke manier sturing te geven aan de keuze van ouders voor dagopvang door ouders?

Zoals ik hiervoor heb aangegeven is vrije keuze een groot goed. Als ouders vinden dat zij in hun vrijheid voor het kiezen van een school of dagopvang worden beperkt door het aanmeldbeleid voor een school, dan zijn er verschillende opties om hier uiting aan te geven. Deze opties kunnen, zoals in het geval van Den Bosch, leiden tot aanpassing van het aanmeldbeleid. Zie hiervoor verder het antwoord op vraag 2.

4

Deelt u de mening dat het ‘belonen’ met punten van bepaalde kinderopvangcentra, daarnaast kan leiden tot oneerlijke concurrentie tussen kindcentra? Zo ja, wat gaat u hieraan doen? Zo nee, waarom niet?

Zoals aangegeven in het antwoord op vraag 2 is er inmiddels sprake van een aangepast voorgenomen aanmeldbeleid van de gezamenlijke schoolbesturen in Den Bosch. Ik vind het positief dat de gezamenlijke schoolbesturen hebben geluisterd naar signalen vanuit ouders en de kinderopvangsector.

5

Bent u bereid om met instanties in gesprek te gaan om te waarborgen dat alle kinderen eerlijke kansen krijgen om op een basisschool van keuze te komen, ongeacht welke dagopvang er door de ouders gekozen wordt?

Hier zie ik geen aanleiding toe, zie het antwoord op vragen 2, 3 en 4.



[1] ‘Omstreden loting basisscholen Den Bosch geschrapt’, Brabants Dagblad 11 april 2018.

[2] Tweede Kamer 2016-2017, aanhangsel 335.

[3] Tweede Kamer 2016-2017, aanhangsel 634.

[4] Zie daarvoor artikel 40 van de Wet op het Primair Onderwijs, artikel 40 van de Wet op de Expertisecentra en artikel 44 van de Wet Primair Onderwijs BES.

Indiener(s)