Antwoord op vragen van het lid Karabulut over mogelijke arrestatiebevelen tegen Nederlandse Marokkanen

Antwoorden van de minister van Buitenlandse Zaken, mede namens de minister van Justitie en Veiligheid op vragen van Karabulut (SP) over mogelijke arrestatiebevelen tegen Nederlandse Marokkanen.



Vraag 1 Kent u het bericht ‘Nederlandse Marokkanen betrokken bij rechtszaak protestbeweging Rif’? 1 )
Ja.

Vraag 2 Kunt u bevestigen dat het Marokkaanse Openbaar Ministerie overweegt om tegen ten minste vier Nederlandse Marokkanen die betrokken waren bij de Rif protesten in Marokko arrestatiebevelen uit te vaardigen? Zo nee, wat zijn dan de feiten?
De Nederlandse ambassade in Rabat heeft naar aanleiding van de berichten in de media navraag gedaan bij de Marokkaanse autoriteiten, die aangaven dat er geen sprake zou zijn van arrestatiebevelen, maar dat het zou gaan om oproepen om te getuigen.

Vraag 3 Deelt u de grote zorgen van Amnesty International over het optreden van de Marokkaanse autoriteiten tegen vreedzame demonstranten in de Rif, die ten onrechte opgesloten zijn? 2 ) Zo nee, waarom niet?
Zoals is aangegeven in de brief van de minister van Buitenlandse Zaken van 22 januari 2018 in reactie op de gewijzigde motie van het lid Karabulut met betrekking tot de demonstranten die zijn opgepakt in het noordelijke Rif-gebied, wordt de behandeling van gearresteerde en vervolgde demonstranten en journalisten nauw gevolgd door de Nederlandse, EU en andere gelijkgezinde ambassades in Rabat. De voormalige minister van Buitenlandse Zaken heeft op 28 november jl. bij de Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken aandacht gevraagd voor de behandeling van demonstranten die zijn opgepakt in relatie tot de protesten in Al Hoceima en de regio. Op 5 oktober jl. vroeg ook de voormalige minister van Veiligheid en Justitie al aandacht hiervoor bij de Marokkaanse minister van Justitie.

Vraag 4 Deelt u de mening dat onder de huidige omstandigheden, waarin er geen garantie op een eerlijk proces lijkt te zijn, uitlevering van demonstranten aan Marokko niet aan de orde kan zijn? Zo nee, waarom niet?
Zoals onder 2 is aangegeven, zijn er geen aanwijzingen dat de Marokkaanse autoriteiten van plan zouden zijn om uitlevering te vragen van genoemde personen.

1 ) Nederlandse Marokkanen betrokken bij rechtszaak protestbeweging Rif, https://nos.nl/artikel/2211240-nederlandse-marokkanen-betrokken-bij-rechtszaakDirectieprotestbeweging-rif.html, 10 januari 2018.
2 ) Morocco: Protesters, activists and journalists detained over Rif protests must be released, https://www.amnesty.org/en/latest/news/2017/11/morocco-protestersactivists-and-journalists-detained-over-rif-protests-must-be-released/, 28 november 2017.

Indiener(s)