Tweedemonitor / Kamervraag / Antwoord op vragen van het lid Van den Hul over incidenten tijdens de ontgroening bij het studentencorps in RotterdamAntwoord op vragen van het lid Van den Hul over incidenten tijdens de ontgroening bij het studentencorps in Rotterdam

Keywords:
Zaaknummer: 2018D01817

2017Z19006 Antwoorden op de schriftelijke vragen van het lid Van den Hul (PvdA) aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over incidenten tijdens de ontgroening bij het studentencorps in Rotterdam (ingezonden 29 december 2017).1 Hoe beoordeelt u de misstanden bij de ontgroening bij het Rotterdamse studentencorps RSC/RVSV, waarvan het tv-programma Rambam beelden heeft verkregen 1), mede in het licht van de uitspraken van de rector magnificus van de Erasmus Universiteit dat de 'kennismakingstijd' (KMT) in Rotterdam wel vaart bij de afspraken, zoals die in 1998 met studentenverenigingen zijn gemaakt en de ontgroening van leden van Rotterdamse studentenverenigingen daarom niet aan strengere regels wordt gebonden 2)?
Ik keur alle vormen van geweld en intimidatie, zowel fysiek als mentaal, af en vind het verstandig dat de Erasmus Universiteit haar verantwoordelijkheid heeft genomen. De rector magnificus van de Erasmus Universiteit heeft namelijk besloten om, direct na het zien van de beelden, de relatie met studentenvereniging RSC/RVSV met onmiddellijke ingang op te schorten. Dit betekent dat de bestuursbeurzen en subsidie zijn stopgezet en dat deze vereniging niet meer welkom is bij academische plechtigheden en de Rotterdamse introductiedagen.

2 Hoe komt het dat de Rotterdamse rector magnificus nog eerst de beelden moet zien voordat deze maatregelen neemt, zoals deze bij de Universiteit Utrecht en de Hogeschool Utrecht zijn getroffen, terwijl de RSC/RVSV de beelden wel al heeft gezien? Kunt u bevorderen dat ook de rector magnificus kennis neemt van deze beelden, zodat deze passende maatregelen neemt?
Zie ook mijn antwoord op vraag 1, de universiteit heeft maatregelen getroffen.

3 Deelt u de mening dat de gesignaleerde cultuur van fysiek geweld niets heeft te maken met een zinvolle kennismaking met het studentenleven?
Fysieke grenzen mogen nooit overschreden worden. Daar waar dat wel gebeurt, heeft dit inderdaad niets met een zinvolle kennismaking met het studentenleven te maken.

Toelichting:
Deze vragen dienen ter aanvulling op eerdere vragen terzake van het lid Van den Hul (PvdA), ingezonden 24 mei 2017 (vraagnummer 2017Z06853)
1) “Rotterdams studentencorps beschuldigd van misstanden bij ontgroening” in het Algemeen Dagblad van 28 december 2017
(https://www.ad.nl/rotterdam/rotterdams-studentencorps-beschuldigd-vanmisstanden-bij-ontgroening~a7bea012/)
2) “'In Rotterdam geen excessen met feuten” in het Algemeen Dagblad van 12 oktober 2016 (https://www.ad.nl/rotterdam/in-rotterdam-geen-excessen-metfeuten~a3927ade/

Antwoord op

Incidenten tijdens de ontgroening bij het studentencorps in Rotterdam (29 December 2017)
Reactietijd: 24 dagen

Indiener

Ingrid van Engelshoven (D66)


Gericht

Agnes Mulder (CDA)


Access ( 1473 )

Publicatiedatum
22 januari 2018
Gerelateerd

© 2017-2022 Tweedemonitor

Contact: Info [at] tweedemonitor.nl