Tweedemonitor / Kamervraag / De op Saoedi-Arabië afgevuurde raketten ‘Made in Iran’De op Saoedi-Arabië afgevuurde raketten ‘Made in Iran’

Keywords:
Zaaknummer: 2017Z17211

2017Z17211 Vragen van het lid Van Helvert (CDA) aan de Minister van Buitenlandse Zaken over de op Saoedi-Arabië afgevuurde raketten «Made in Iran» (ingezonden 6 december 2017).
Vraag 1
Hoe beoordeelt u de berichtgeving dat de raketten die Houthi-rebellen uit Jemen hebben afgevuurd op Saudi-Arabië geproduceerd zouden zijn door Iran?1
Vraag 2
Klopt het dat inspecteurs van de Verenigde Naties (VN) hebben vastgesteld dat de resten van door hen in Saudi-Arabië onderzochte raketten alle kenmerken hebben van de Iraanse Qiam-1, een raket met een bereik van ruim 800 kilometer?
Vraag 3
Klopt het dat de raketten volgens de VN-inspecteurs waarschijnlijk in losse onderdelen over land naar Jemen gesmokkeld zijn en daar lokaal in elkaar gezet zijn?
Vraag 4
Herinnert u zich uw uitspraken: «(...) Als die raket die op Riyad is afgeschoten door de Iraniërs blijkt te zijn geleverd, dan zijn ze goed verkeerd bezig. Dan zullen ze daar door Europa ook op worden aangesproken, omdat ze dan de verkeerde kant op aan het gaan zijn.» en «Als Iran willens en wetens een raket levert aan de rebellen en zij die op Riyad afschieten, dan is dat een enorme escalatie van het conflict.»?2
Vraag 5
Hoe weegt u uw uitspraken in het licht van de onderzoeksresultaten van het VN-inspectieteam?
Vraag 6
Heeft Iran, hoewel de VN-inspecteurs kennelijk nog geen direct bewijs gevonden hebben dat Iran de raketten geleverd heeft, volgens u iets uit te leggen? Zo nee, waarom niet?
Vraag 7
Hoe beoordeelt u de beschuldiging van de Franse president Macron in de richting van Iran?3 Deelt u de opvatting van Frankrijk dat de raketaanval op Riyad de noodzaak onderstreept van onderhandelingen met Iran over zijn rakettenprogramma, naar het voorbeeld van het atoomakkoord, waarbij in de mogelijkheid van sancties voorzien wordt?
Vraag 8
Bent u bereid opheldering te vragen bij de Iraanse regering over hoe het kan dat in Iran gefabriceerde ballistische raketten in Jemen belanden? Zo nee, waarom niet?
Vraag 9
Zijn er aanwijzingen dat Iran Resolutie 2216 van de VN-Veiligheidsraad schendt, die het landen verbiedt wapens te leveren aan de Houthi-rebellen? Bent u bereid hierover in contact te treden met bondgenoten, zoals de Verenigde Staten?
Vraag 10
Bent u bereid deze kwestie te adresseren in de VN, de Europese Unie en de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO)? Zo nee, waarom niet?
Vraag 11
Deelt u de zorgen over de destabiliserende rol van Iran in het MiddenOosten? Welke maatregelen richting Iran bent u bereid te overwegen?


1 https://nos.nl/artikel/2205376-vn-iran-fabriceerde-raketten-van-rebellen-jemen.html
2 Plenair debat begroting Buitenlandse Zaken 2018, 15 november 2017
3 https://www.rferl.org/a/french-president-macron-blames-iran-yemeni-huthi-rebel-missilelaunch-riyadh-calls-for-negotiations-ballistic-missile-development/28845939.html


Gerelateerd

De op Saoedi-Arabië afgevuurde raketten ‘Made in Iran’

Het bericht Saudi Arabia Allegedly Tortured Women’s Rights Activists Before Khashoggi Murder

De impact van het eenzijdig aangescherpte wapenexportbeleid voor de concurrentiepositie van de Nederlandse defensie-industrie

De aanwezigheid van een Nederlandse militaire functionaris bij een militaire conferentie in Saoedi-Arabië

Het bericht ‘Amerikaanse kerncentrales in Saoedi-Arabië, en Urenco?’

Saoedi-Arabië waar vrouwenrechtenactivisten onverminderd hard worden aangepakt

Iran dat met ballistische raketten doelen heeft bestookt in Syrië

De groeiende maatschappelijke zorgen over de plannen voor Paleis Soestdijk

© 2017-2019 Tweedemonitor

Contact: Info [at] tweedemonitor.nl